hu | en
Menü Bezárás

Zöldveltelini telepítés

A hétvégi jó időt kihasználva megkezdtük egy régi szőlőterület újra telepítését. Az oltványoknak való helyet csapatunk férfi tagjai Zsolt és Attila már egy héttel ezelőtt előkészítették, így egyből a lényegi munkával tudtunk kezdeni, magával a szőlőoltványok elrakásával.

Újonnan elrakott szőlőinket két, előző években már jól bevált szer segítségével csináljuk. Az egyik a Symbivit nevű kondícionáló, mely természetes eredetű mikorrhiza gombákat tartalmaz, amely hifa-hálózata segítségével megnöveli a gyökér víz- és tápelem felvételére szolgáló felületének nagyságát. Ez a kapcsolat a növény egész életében fennmarad, így serkentve a növény fejlődését és a betegségekkel szembeni ellenálló képességét.

Másik pedig a Bactofil nevű baktériumkomplex, melynek hatásaképp növekszik a növény élő tömege, javul a beltartalom. Egészségesebb a gyökér környezet (rizoszféra), amelyben a vas kórokozók fertőzési potenciálja vasionok ( Fe+++) hiányában jelentősen gyengül. A nagyobb gyökérfelület megnöveli a növények víz- és tápanyagfelvételét, jobb állóképességet biztosít. javuló talajszerkezet művelhetőségben (üzemanyag felhasználás csökkenés), a szélsőséges időjárás okozta károk csökkenésében, a talaj vízmegtartó képességének javulásában, a termesztett növény kondíciójában és a termésmennyiségben is megmutatkozik.

Bár az összes szőlőterületünk nagy része még mindig kézi műveléssel történik, az új telepítéseknél már mi is törekszünk a gépiesítésre, így a sortávolságok a megszokott 240cm-es távolságban történtek. (A keskeny nyomtávú mezõgazdasági traktorokra alapozva)

Összesen 10 sor új zöldveltelini gazdagítja a területet, ahol 600 tő került elrakásra. A két napon át tartó munka alatt lehetőségünk volt közösen megkóstolni a 2019-es Olaszrizling borunkat, amivel az idei palackozásunkat fogjuk kezdeni. A bor friss, zamatos, könnyű, jó ivású. Enyhe keserű mandula íze, könnyű savai könnyeddé, üdévé teszik.

A napsütéses melegnek hála még a legkisebbek is aktívan részt tudtak venni a munkafolyamatokban.