hu | en
Menü Bezárás
Szappanos Pincészet
A hangulat és az ízek ölelésében
Bemutatkozás

Bemutatkozás

Pincészetünk több, mint 100 éve foglalkozik szőlőtermesztéssel és bor előállításával. Az első tőkét 1872 évben Gosztola Péter felmenőnk ültette.  Családunkban észrevétlenül is a hétköznapok részévé vált generációról generációra a természet adta bor készítése, tisztelete és fogyasztása.

Jelenleg 3ha területen gazdálkodunk, ahol kézi műveléssel állítjuk elő borainkat. Pincészetünk hitvallása, kis területen, kézzel, a tradíciókat követve jó minőségű borok előállítása.

Fajtáinkat tekintve 75% vörös 25% fehér szőlő fajták adják. Fő fajtáink: Olaszrizling, Zöld veltelini, Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon, kis mennyiségben Blauburger.

Boraink előállítása kézi szürettel, kék szőlő esetén nyitott kádas erjesztéssel, oxidatív eljárással készülnek. A szőlő feldolgozásánál az erjedés a pincére jellemző vadélesztőkkel, spontán megindul és megtörténik, az almasav bontás még a kádon, héjon megtörténik. A hosszabb héjon tartás eredményeként a kádról tiszta, tükrös bor került a hordókba.

Fehér boraink rövid hordón tartás után kerülnek palackba, vörös borainkat 1-2 évig kistölgyfahordóban történő érlelés után palackozzuk.

Pincészetünkben a közel múltban több fejlesztésünk is megvalósult. Jelenleg nyitott és fedett téliesített 30-50 fő fogadására alkalmas borterasz került kialakításra. Vendégeinket a hagyományos paraszt tálon és a bogrács ételeken túl, frissen készült kemencés ételekkel várjuk. Fogadott vendégeinket a pincénktől 50m-re található vendégházban szállásoljuk el.

Családunk legidősebb tagjaként, mint pincegazda Szappanos József, igyekszem őrködni a hagyományok felett, valamint átadni az évtizedes tapasztalatokat a fiatalabb generáció számára.

Zsolt fiam a szőlőtermesztési és borfeldolgozási munkákért felel. 

Felesége Krisztina és lánya Sára a pincészet vendégfogadási és marketing folyamataiban vesznek részt,

Fontosnak tartjuk, hogy a helyi termelőkkel együttműködve, a településünk adta lehetőségeket és látnivalóit őrizzük, ápoljuk és népszerűsítsük.

Tolnai borvidék

A Tolnai borvidék 1998-tól tartozik a borvidékek sorába, a szőlőművelés azonban jóval régebb óta jelen van, egészen a rómaiakig nyúlik vissza. A magyar borászat sokat köszönhet az e vidékre települő németeknek is, akik a XVI. századra már teljesen visszaszorult szőlőtermesztés újbóli felvirágoztatásában fontos szerepet játszottak.

A borvidék egyik fő büszkesége a györkönyi pincefalu, amit éppen mostanában fedeznek fel újra, az egykori présházak hagyományőrző, értékmentő felújítása folyik.


A Tolnai borvidék Magyarország délnyugati részén található, Tolna, Baranya és Fejér megyékben. A szőlőültetvények többnyire enyhe lejtésűek, déli kitettségűek és védett domboldalakon fekszenek.

Jellemző szőlőfajták

chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling, kékfrankos, zweigelt, merlot

Földrajz, éghajlat

A borvidék talajképző kőzete a lösz, az ültetvények kisebb részben települtek csak homokra, és előfordul barna erdőtalaj is. Klímája mérsékelten meleg és nedves. Jellemzően enyhe a tél és száraz, napfényes a nyár. A legcsapadékosabb hónap a május és a június. Az uralkodó szélirány északnyugati.

A borvidék területe

2900 hektár

Települések

Tolnai körzet:

Bölcske, Dunaföldvár, Dunaszentgyörgy, Gyönk, Györköny, Kölesd, Madocsa, Paks, Sárszentlőrinc, Tengelic, Tolna

Völgységi körzet:

Aparhant, Bonyhád, Bonyhádvarasd, Dúzs, Györe, Hidas, Izmény, Kisdorog, Kismányok, Kisvejke, Lengyel, Mőcsény, Mucsfa, Mucsi, Nagymányok, Tevel, Závod

Tamási körzet:

Felsőnyék, Hőgyész, Igar, Iregszemcse, Magyarkeszi, Nagyszékely Nagyszokoly, Ozora, Pincehely, Simontornya, Tamási, Tolnanémedi településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Scroll Up